De boekenkast van Anne Frank goed beschermd achter glas?

Het is waarschijnlijk de beroemdste boekenkast ter wereld, de boekenkast van Anne Frank. Daar dient dan ook zorgvuldig mee om te worden gegaan.

Sinds de kast in het Anne Frank museum staat, heeft de kast geregeld een opknapbeurt gekregen. De bezoekersaantallen nemen nog steeds toe, waardoor de herstelactiviteiten van de kast niet uit zullen blijven. Dit zal uiteindelijk ten koste gaan van de authenticiteit van de kast. Om de kast te beschermen wordt er daarom op enkele millimeters van de boven-, de achter- en de zijkant een acht millimeter dikke glasplaat gemonteerd.

Maar is een glazen plaat wel zo effectief? Wij van Eiso Bergsma geloven dat Polymethylmethacrylaat (PMMA), beter bekend onder de namen Perspex® en Plexiglas, beter is ter bescherming van de kast van Anne Frank. Waarom? Dat leggen we graag uit.
 

• PMMA kunnen wij voorzien van (Nano) coatings. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat water eraf rolt en minder kalk achterlaat.

• Daarnaast kunnen wij de PMMA voorzien van een coating, die het geheel kraswerend maakt. Dit is er noodzakelijk gezien de vele toeristen die, met goede bedoelingen, graag de kast even willen aanraken of met hun tas erlangs komen.

• PMMA laat meer licht door dan gewoon glas, iets wat voor een kunststuk wel van belang is. “Maar tast licht het kunststuk juist niet aan?” In principe wel, maar wij kunnen PMMA leveren dat de UV-straling voor meer dan 99% weerkaatst (de standaard is 90%).

• Tot slot zijn wij expert in het bewerken van PMMA met coating tot lijsten en/of kappen. Wij hebben dit al meerdere malen voor musea gedaan, zoals je kunt zien in ons portfolio. Hierin zijn wij vrij uniek.

De bescherming is nu uitbesteed aan OTH architecten. Een onderzoeksbureau onderzoekt het komende half jaar hoe de bezoekers de platen ervaren. Mocht blijken dat het onvoldoende recht doet aan de historische waarde van deze unieke kast, wordt er wellicht op zoek gegaan naar een alternatief. Wij hopen hen tegen die tijd te mogen overtuigen van de voordelen van PMMA! 


Bronnen:
Het parool
Wikipedia

Bron: Het Parool

Ik wil meer informatie.

Wil je meer informatie? Stel gerust je vraag, dan zullen wij hem zo snel mogelijk proberen te antwoorden.

Please copy the string zoco5G to the field below: